Börja odla, hur gör man?

Att odla grönsaker är inte alls svårt, och det kräver heller inte stor plats. Allt som behövs är en bit jord, sol och vatten. Om det betyder en välarbetad köksträdgård med massor av plats, eller en kruka på fönsterbrädan, så spelar det ingen roll. Odla kan man göra på många olika sätt. Huvudsaken är att det är ett sätt som passar dig.

Vad behöver jag ha för jord?

Olika grönsaker har olika krav på jorden, men det är bra om det är en mullrik jord. Ska du odla i kruka fungerar en bra rabattjord du köper i säck, exempelvis vår egen Trädgårdsidyll- jord. Odlar du på friland kan du behöva förbereda jorden med tex gödsel och kompostjord. Jorden ska vara mörk och lätt falla sönder vid grävning.
En sandig jord blir bättre av att tillsätta kogödsel och mycket kompost.
En lerjord behöver också kompost, som gärna kan blandas upp med småkornigt grus eller storkornig sand, som bryter isär leran och skapar en luftigare jord.

(Har du tänkt att odla grödor som behöver försås, tex chili och tomat, så passar det bäst att använda en speciell så jord. Den är näringsfattig och väldränerad, vilket skapar ett perfekt underlag för ett groende frö.)

I vilket läge ska odlingen ligga?

Så mycket sol som möjligt! Har du ett söderläge med full sol är det det allra bästa. En solig fönsterbräda i söderfönstret funkar perfekt. Tänk på att skydda unga plantor från den brännande hetta som kan bli precis invid glaset på fönstret genom att flytta undan dem under de hetaste timmarna, eller att täcka dem med lite fiberduk.

(Tänk på att det kan bli väldigt torrt i söderlägen, så det blir till att vattna för att få friska grödor. Regnvatten är bäst! Har du plats att samla vatten i en tunna så är det perfekt.)

Vad ska jag odla?

Den bästa att utgå ifrån när du väljer grödor är: Vad tycker jag om att äta? Det finns ingen mening med att lägga tid och ork på att odla grödor som sedan ingen äter. Välj med magen!

Här är några av mina favoriter:

Tomat
Squash
Morot
Rädisa
Sockerärt
Lök
Gräslök
Plocksallad
Potatis

Detta är tacksamma grödor som gror snabbt och är goda att äta. Det går jättebra att krukodla alla dessa grönsaker. Tänk bara på att vissa, tex morot och potatis, behöver ett rejält djup, så välj höga krukor till dessa.

Hoppas du vågar dig på att prova! Det finns inget som är så gott som att plocka in kvällsmaten från trädgården. Aldrig känner jag mig rikare än när det svämmar över av grönt i mina odlingsbäddar.

Nedan är en bild från min egen köksträdgård, en något varmare dag under 2016, än den jag har utanför fönstret i skrivande stund.

Varma kramar
Malin

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *