Årets perenn 2015

Som vi tidigare skrivit om här på sidan, har Perennagruppen sedan 1997 utsett Årets perenn. I år har turen kommit till Vit skogsaster, latin: Aster divaricatus.

perennagruppen (bilden lånad från Perennagruppen, foto, Anna Nilsson)

Perennagruppen består av Sveriges organiserade perennodlare. Tillsammans har de omfattande kunskap, och vill genom att utse Årets perenn, lyfta fram de mest pålitliga och kanske inte alltid så kända perennerna vi har i landet.

Den vita skogsastern är fantastiskt tålig, en egenskap som den delar med alla tidigare ”Årets perenner”.
Trivs i alla jordar och på de allra flesta lägen, även i torr skugga, ett läge som ofta är en utmaning för oss trädgårdsägare. Växtsättet varierar lite beroende på läge. Torra skuggiga lägen ger rakare stjälkar, medan fuktiga jordar gör att stjälkarna blir lite vekare och mjukare. Då den är relativt senblommande passar den väl ihop med vår och sommarblommande perenner och glädjer oss med blomning ända in på hösten. Blomningstiden är augusti/september till oktober, och höjden är ca 50cm. Blomman är vit med gul mitt, men mörknar något i violett färgton under mognadsprocessen. En extra bonus är att harar och rådjur inte har denna växt på sin meny.

Med sina vackra nästan svarta stjälkar passar denna blomma ypperligt att ta in som snitt. Tänk på att se till att stjälkarna är rensade från alla blad och orenheter innan den sätts i vatten, och klipp eller skär stjälken med ett snett snitt, rent och prydligt. Byt gärna vattnet varje dag.

Titta gärna in på perennagruppens hemsida (länk ovan). Där finns massor av tips på växter som fungerar fint i samplantering med Astern, samt även hela listan på alla Årets perenner sedan 1997. Där finns många favoriter representerade.

I butiken ser den vita skogsastern ut så här:

vitskogsaster

Inte mycket mer än några bladrosetter i underbara färger, men kommer de i jorden nu så hinner de rota sig ordentligt innan blomningen under sensommaren!

I skrivande stund faller regnet utanför, men vi har blivit lovade ännu en solig helg. Det är perfekt för plantering. Så här hoppas vi vår helg kommer att se ut :
Fuktig lättgrävd jord, sol i ansiktet, leriga stövlar, doften av naturen som vaknar, och kanske även nybryggt kaffe?

Vad hoppas ni själva på till helgen?
Oavsett vad ni har planerat önskar vi er alla en fortsatt härlig vecka och underbar helg!

Malin och Christina

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *