Älskade tulpaner!

Att många svenskar älskar tulpaner visste du säkert, men visste du att det i Sverige säljs mellan 120 och 150 miljoner tulpaner varje år?

Vi älskar våra tulpaner, och traditionen med att så fort julen städats ut, ta in en bukett tulpaner, är nästan lika etablerad som julen i sig. Sedan är vi många som skämmer bort oss med en ny bukett varje vecka, gärna på fredagen som för att kickstarta helgen, ända fram till Påsk, då tulpansäsongen åter är över.

Många av tulpanerna vi köper är odlade här i Sverige, och i vår del av landet är det inte ovanligt att de odlats i Billeberga, hos KG Hansson. Där odlas årligen närmare 12 miljoner tulpanlökar.

Det köps även in tulpaner från utländska odlare vid blomsterauktionen i Holland. Enligt säljarna vid auktionen är USA den största marknaden, dvs det land som köper mest tulpaner totalt, men Sverige, ja, vi köper flest tulpaner per person. Strax efter oss på den listan kommer Finland, och även Danmark är med på topplistan. Kan det vara så att vi nordbor längtar mer efter vår och sommar och därför vill ta in lite av den varan i våra hem? Jag tror nog det kan vara en bidragande faktor i alla fall. För vårigare än en krispig bukett tulpaner i ett rum med nybytta ljusa gardiner, tja, det blir det knappt.

En sak till som du kanske inte visste om, är att vi den 15 Januari varje år firar Tulpanens dag i Sverige. Traditionen infördes 1996, och alltså är det 20 års jubileum i år.

Vi firar Tulpanens dag med att sälja två buntar tulpaner för 100:-. (ord pris 69:- per bunt)
Gäller endast den 15 Januari, så missa inte det!

 
tulpan

 

Varma hälsningar
Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *