Meny Stäng

Fyll rabatterna på liten budget

Att inte höststäda och att inte vara nitisk i ogräsrensningen har många fördelar, och en av de största är att de små fröplantorna från växter jag planterat hinner växa till sig i storlek så att de går att identifiera. Det är inte helt självklart i början att veta vilka små bladpar som ska bli en växt du vill spara och vilka som blir ett ogräs, men med lite träning blir det lättare och lättare.

I mina rabatter har jag valt att ha en ganska vild och naturlig stil, vilket gör att det sällan går att se hur mycket ogräs som faktiskt finns där. Det är väldigt praktiskt eftersom tid är en vara som ständigt efterfrågas av många olika delar av livet. Jag håller efter ogräset, försöker se till att inget av de går i blom och frö, men mer än så är det inte. Jag har under åren blivit bra på att identifiera fröplantor och har ganska ofta fullt med småplantor att ta hand om. Vissa får växa fram där de hamnat, men frön landar sällan där det passar, så många behöver flyttas runt.

Så här på sensommaren är en perfekt tid för insamling och omplantering. Jag har många perenner som frösår sig, och dessa blommar inte på första året. Det året går åt till att sätta en bladrosett och sen utveckla rotsystemet tillräckligt för att orka blomma året efter. Växter som gärna sprider sig på det här sättet i min trädgård är tex lavendel, vädd, solhatt, stjärnflocka och julros, men det händer att jag även hittar andra sorter som spritt sig. Vilka växter som frösprider sig pålitligt varierar från plats till plats såklart. Det beror på läge, jordmån och odlingszon och många andra faktorer. I den här texten utgår jag helt från det som trivs och sprider sig här hos mig.

Att samla in fröplantor betyder helt enkelt att du gräver upp dem. Försök få med så mycket jord som möjligt runt den lilla rotklumpen, då håller plantan fukten bättre och på så sätt klarar den även om planteringen bättre. Om du inte vet vart du vill plantera de små rackarna än, så går det fint att plantera dem i krukor. Se bara till att hålla fuktigheten i jorden jämn tills du ser att plantan har rotat sig. Det ser du på att det kommer nya blad, eller att du kan se små rötter titta ut i botten på krukan. För att vara säker på att plantorna klarar omplanteringen, kan du med fördel ställa de små krukorna i den rabatt där du grävt upp dem i några veckor. Antingen tills du bestämt var de ska planteras, eller tills de visar tillväxt. Att ställa krukorna på platsen där fröplantan vuxit, betyder att de fortfarande har samma förutsättningar i form av sol/skugga/vind, och alltså enbart behöver vänja sig vid ny jordmån.
När jag gör detta så använder jag min egen kompostjord att plantera i. Då är jag säker på att mikrolivet är bekant för rötterna. Jag ser även till att ha så mycket jord som möjligt med från växtplatsen, eftersom chocken för rötterna på så sätt blir minimal.

Vissa växter sprider sig med rotutlöpare istället för med frö. De är oftast lättare att identifiera, eftersom de håller sig nära moderplantan. Tydligt exempel på detta hittar du framför allt i olika gräsarter. Här hemma har jag ett carex gräs, carex morowii ’ice dance’ som sprider sig med prydliga gräsbuketter nära kanten på moderplantan. Även lammöra sprider sig på det sättet.

Sen har vi ju de perenner som växer sig större för varje år. Dessa sprider sig ofta i klumpform och efter ett antal år ser du tydligt att moderplantan dött och bildat en tom plats i mitten av plantan. Då är det hög tid att dela plantan. Det kan ibland vara lättare sagt än gjort beroende på hur rotsystemet ser ut. Vissa perenner bildar en tät och kompakt matta av rötter som kan vara svåra att ta sig igenom med spade. Lättast är oftast att lyfta upp hela plantan, lägga den på sidan och sedan använda spade/grep eller i vissa fall såg för att dela upp den i mer lätthanterliga delar. På så sätt kommer man åt att ta bort den döda biten i mitten av plantan för att återplantera de piggare yttre delarna. Dessutom blir det fler plantor som du nu kan fördela ut i rabatten.
Läs gärna mer om delning och flytt av perenner i det här inlägget.

Om du precis börjat med trädgård och inte har växter som börjat sprida sig än, är det ett bra alternativ att gå på växtloppis. Där brukar det gå att få tag på växter till billigt pris. Dessutom är ofta säljarna från lokala trädgårdar, vilket betyder att allt du köper på lokalt trädgårdsloppis troligen kommer att trivas i din trädgård. Frösådd är också ett alternativ, men det kräver tålamod och är inte helt enkelt, framförallt om du är ny på trädgård.

Har du småplantor som du inte kan identifiera?
Boka in tid för rådgivning, så hjälper jag dig!

Jag önskar dig en skön sensommar/höst i trädgården, och stort lycka till med fröplantorna!
Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *